2014. január 13., hétfő

Urbanissimus Klub - újratöltve

Az Urbanissimus Egyesület 2014 elején új konferencia-sorozatot szervez a városfejlesztés eszközrendszerének megújítására, amelynek fókuszában a közterületfejlesztés áll. Fontos utcáink, tereink ma igencsak alulteljesítenek Budapesten és városainkban, miközben ezek a városi életet generáló legfontosabb helyszínek, a városok kitüntetett helyei, mondhatjuk úgy is, hogy akupunktúrás pontjai, amelyek fejlesztése energetizálják az egész várost.

Ma ezek a helyszínek nem kapnak elég figyelmet, vagy ha fejlesztjük köztereinket, akkor az kimerül csupán annak térkövezésében, és a közlekedés reorganizálásában, miközben elmarad azoknak az eszközöknek a bevezetése,
  • amely a sokféle fejlesztési célt és érdeket egy irányba tereli,
  • amely helyzetbe hozzák a térfejlesztés aktorait, akik tevékenysége további felhajtóerőt hoz a térbe,
  • amely a városlakók körében osztatlan népszerűségnek örvendenek, és nyüzsgő városi életet varázsol a térre, és a városrészbe,
  • amely ezért mágnesként vonzza a magánfejlesztők tőkéjét, és fellendíti a „városgazdaságot”,
  •  amellyel így közpénzeink profitot is képesek termelni.
 Hol van, és ki generálja ma azt a rendezőelvet, amely elfogadható a sokféle szereplő számára, amely a lehető legjobban szolgálja azt a célt, hogy a fejlesztés dinamizálja az egész városrészt, és az így megújuló városi élet vonzó lesz a városlakók és az idelátogató vendégek számára egyaránt. Ehelyett ma félve nyúlunk fontos, meghatározó köztereink fejlesztéséhez,

  • mert túl sokféle érdeket kell koordinálni, ami fáradtságos és kilátástalannak tűnő feladat,
  • mert nem tudják a politikusok, hogy kire hallgassanak, a szakemberekre vagy a magánfejlesztőkre,
  • mert a legjobb szakemberek bevonása mellett is a megvalósítás után kiderülhet, hogy nem szertik az emberek a projektet, és botrányba fullad,
  • mert ha nem generálja a városi közösség életét, akkor kihalt és alulhasznosított marad a tér, prosperálás helyett állandó nehézség a rongálásoktól való védelem.
Egyetlen kiútnak azt látjuk, ha a köztérfejlesztésre egészen másképp tekintünk, mint a fizikai teret átalakító építészeti vagy mérnöki típusú tervezési probléma. Olyan eszközöket kell választanunk, amelyek valóban életet generálnak a térre, és a városrészre, de ezek inkább hasonlítanak egy hely életének újjászervezéséhez, mint mérnöki feladathoz. Az a projekt lesz ma valóban sikeres beavatkozás, amely nem az embereknek, hanem az emberekkel tervez, és amely nem fizikai teret tervez, hanem a városi élet generálását támogató tervezési folyamatot, amelynek része, vagy inkább végeredménye a fizikai tértervezés. Ez a folyamat inkább hasonlít egy városi közösség szervezetfejlesztési, menedzselési és marketing feladataihoz, mint egy 3D-s térrajzhoz.

Tudjuk, hogy sok olyan szakember van, aki már ezeket felismerve egyedül próbálja e tervezési módszert elültetni az érdekeltek fejében, de sikertelenek maradnak, mert kevesebben vannak, mint azok, akik nem ismerték fel még ennek az innovatív módszernek a lehetőségeit, vagy félnek bevezetni megfelelő ismeretek és kompetenciák hiányában.

 Céljaink

Szándékunk a fenti felismerések alaján kezdeményezni mindazon lelkes, szakmai, állami, civil és érdekvédelmi szervezetek és egyének összefogását, akik elkötelezettek köztereink szebbé, jobbá, élhetőbbé és prosperálóbbá tételében, és akik figyelmükkel, aktív részvételükkel közreműködnek a városfejlesztő eszközeink megújításában.
A szakmai összefogás kialakítása mellett szándékunk egy a külső források segítségével létrejövő illetve megvalósult közterek rehabilitációjának bemutatására alkalmas fórum létrehozása is.

Az Urbanissimus Egyesület 20 éve tűzte a zászlajára, hogy küzd ezeknek az innovatív eszközöknek megismertetésért, és ezek elterjesztésével megreformálja a magyar urbanisztikai tervezési szemléletet, valamint hogy elterjeszti ennek a módszernek az eszköztárát. Célja, hogy azok a döntéshozók is természetesnek vegyék ezen eszközök használatát, akik még ma nem is hallottak arról, hogy másképp is lehet várost fejleszteni, mint a törvények által sugalt módszerrel, a rendezési tervek mentén tiltva, befagyasztva a fejlesztési szándékokat.

Mi abban látjuk az urbanisztika kedvezőtlen tendenciáiból a kiutat, hogy mindazok fogjanak össze, akik tenni képesek és akarnak az ügyért, és akik egymást megerősítve együtt tudnak működni az új szemlélet és gyakorlat elterjesztéséért, akik maguk is egyfajta „tanulókört” alkotva fejlesztik magukat, egymást, és a nyitottabb döntéshozókat. Eközben vezetőivé válva a megújításnak, és kínálatot adnak azon kompetenciákból, ami e progresszív fejlesztési irányzat bevezetéséhez kell.

Konferenciasorozatunkkal, a fejlesztés innovatív eszközeinek exponálásával, motiválni szeretnénk a városfejlesztés szereplőit, hogy tegyék tudatosabbá köztérfejlesztési projektfejlesztéseiket, valamint fel kívánjuk tárni a jelen helyzet akadályait, és ajánlásokat kívánunk kidolgozni, hogy megismertessük, és fokozzuk a hozzáértést, megerősítve a tudás transzfert, bemutatva a nemzetközi és a hazai jó gyakorlatot.

A konferenciasorozat megszervezéséhez együttműködő partnereket keresünk, és ezennel felkérünk, hogy legyél Te is a kezdeményezésünk szakmai támogatója, és annak a szűkebb körnek a tagja, akikkel szívesen együtt dolgozunk elképzelésünk kifejlesztésén.


Milyen előnyöket kínál ez az együttműködés szakértők számára?

Európa boldogabbik felében már jól bevált módszer, hogy a valamely témában aktív, sikeres és újító szervezetek szakmai csoportosulást, klasztert alakítanak, vagy egyesületi formába tömörülnek. Teszik ezt azért, mert egyre összetettebb világunk egyre összetettebb problémáinak megoldására, egymással ötvöződve, egyfajta cuvée‑t létrehozva:
  • kölcsönösen segíthetik, kiegészíthetik egymást a rendelkezésükre álló szaktudással,
  • szervezettebb formában képviselhetnek olyan értékeket és érdekeket is, amellyel önmagukban erőtlenek lennének, vagy kisebb lenne a hatásuk,
  • a gondolatcserével maguk is fejleszthetik a kompetenciájukat a mindig új kihívásokat jelentő újításokban.
Célunk egy olyan tanácsadói szolgáltatás biztosítása, amely a hálózathoz kapcsolódó szakértők, menedzserek, városépítészek, építészek, tájépítészek, látványtervezők, marketingesek, rendezvényszervezők mozgósításával segíteni kívánja megbízóit terveik megvalósításában, és akik ezután tudásuk átadásával érzékennyé tehetik a potenciális szereplőket és klienseiket e téma iránt.

Milyen előnyöket kínál ez az együttműködés a város döntéshozói számára?

Ahhoz, hogy a városfejlesztési módszereink megújuljanak, szükséges, hogy a másik oldal, azaz a felhasználó számára:
  • egyszerűsödjön a releváns tudásokhoz való hozzáférés, egy minőségi körben az egyablakos ügyintézés,
  • gyakorlati tanácsokkal szolgáljon az adott város, település egyéniségéhez igazodó megoldásokkal és bevált modellekkel szolgáljon azoknak, akik szeretnék főutcáik, tereik megújítását elindítani, életteli települési körzeteket, közös helyeket létrehozni és fenntartani,
  • népszerűsítse azokat a városfejlesztési eszközöket, amelyek a legtermészetesebb városfejlesztési erő, és amelyek az elegendő információ hiányában nem tudnak ma elterjedni.
Tervezett rendezvénystruktúránk: Mozgósítás a téma elfogadtatására, mini konferenciák és „Grand Konferencia”. Minikonferenciák alatt olyan eszközöket értünk, mint szimpozium, workshop, stb mely bármely résztémában mozgósítani képes az érdeklődőket, a tudatosítást és a befogadást mozdítja elő, amely felkelti az érdeklődést a Nagy Konferenciára. A Nagy Konferencia, egy „plenáris”, avagy egy integráló találkozó, a részgondolatok, informális találkozókon elhangzott javaslatok összegzésére, formálissá tételére és döntés a „hogyan tovább”-ról.

Amennyiben egyet értesz céljainkkal, és szívesen csatlakozol egy progresszív szakmai csapathoz, akkor szeretettel várunk a meghirdetett rendezvényeinken. Legközelebbi konferenciánk:

Urbanissimus Klub  - városfejlesztés felsőfokon - újratöltve!
2014. január 20-án, hétfőn, 14-17 óra között a Fugában
Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni a programjainkon és az Urbanissimus szakértői csoport létrehozásában, jelezd részvételi szándékodat az info@portaterv.hu e-mail-címen!


A szervezők



Jáki Monika, Marthi Zsuzsa, Gauder Péter, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése